Vad är kamera objektiv?

okt 23, 2020

Objektivet är den cylinderformade delen som sträcker sig ut från kamerans framsida. Inuti objektivet finns flera slipade glas som möjliggör att kameran kan ta bilder. Objektivet är märkt med ett värde i millimeter (mm), vilket på fotospråk kallas brännvidd. Detta värde indikerar hur mycket kameran ser.

Se mer: Hur fungerar en kamera?

Ett lågt värde på objektivet innebär att kameran har en vid och hög synvinkel. Vid extremt låga värden kallas det för vidvinkel eller fisheye. Detta innebär att man får med mycket på bilden och det skapar känslan av att vara långt ifrån föremål.

Ett högre värde däremot, gör att kameran har en smalare synvinkel. Objektiv med mycket höga värden kallas för teleobjektiv. Dessa ger en begränsad synvinkel, men tillåter att man kommer mycket nära motivet.

Typer av objektiv

Fast objektiv – Ett fast objektiv är kompakt, lättviktigt och känsligare för ljus jämfört med andra objektivtyper. Detta gör det möjligt att fotografera i sämre ljusförhållanden och ger fler kreativa möjligheter. Fast objektiv saknar dock zoomfunktion, vilket innebär att du måste förflytta dig för att komma närmare motivet.

Zoomobjektiv – Zoomobjektiv är vanligtvis inkluderade när du köper en ny kamera. De erbjuder en rad olika brännvidder i ett enda objektiv, vilket minskar behovet av att byta optik ofta och gör dem bekväma att bära med sig.

Makroobjektiv – Makroobjektiv låter dig ta extremt nära bilder av små föremål som blommor och insekter, vilket ger en unik inblick i världen. Brännvidden bestämmer hur långt bort du kan vara från motivet för att uppnå bästa resultat. Längre brännvidd innebär större avstånd till motivet.

Teleobjektiv – Teleobjektiv fungerar likt en kikare och låter dig ta närbilder av motiv som är långt borta, vilket är praktiskt vid fotografering av djur eller sportevenemang. Bildvinkeln blir liten och skärpan är mer känslig för rörelser, så det rekommenderas att använda objektivet tillsammans med ett stativ för skarpa bilder.

Vidvinkelobjektiv – Vidvinkelobjektiv ger en bredare bildvinkel än vanliga objektiv, vilket gör dem idealiska för landskapsbilder eller gruppfoton utan att behöva gå för långt bort. Det finns också speciella objektiv som erbjuder en mycket bred bildvinkel, upp till 180°, som kallas fisheye-objektiv.