Hur fungerar en green screen?

sep 6, 2022

En green screen är en grön skärm som på ett enkelt sätt låter dig utföra redigeringsmagi. Med en green screen kan du lägga till effekter och simulera bakgrunder på videor, foton och i realtid.

En green screen är helt enkelt en yta som tydliggör vad som är bakgrund i en film eller ett foto, och signalerar vad som ska bytas ut i redigeringsfasen. Med hjälp av ett redigeringsverktyg kan då allt av denna färg klippas bort så att den egna bakgrunden kan läggas in. Egentligen kan en green screen vara i vilken färg som helst, men den illgröna nyansen är effektiv då den tydligt särskiljer sig från personer och objekt i förgrunden. Blå är en annan färg som ibland används inom filmbranschen. Det måste inte heller vara en skärm, utan kan vara exempelvis en målad vägg eller ett upphängt tygstycke. Numera kan green screen också användas i realtid i mindre skala med hjälp av särskilda program och appar.

Så kan du använda en green screen

Med en green screen är det bara fantasin som sätter gränserna. Vid fotosessioner och filminspelningar kan du lägga till effekter samt använda bakgrunder som är svåra att fånga i verkligheten. Bilkörningsscener använder till exempel ofta green screen för att simulera rörelse, men även solnedgångar på film brukar vara konstruerade på detta vis. En green screen kan också användas informativt eller pedagogiskt. Tänk meteorologer på tv framför sina enorma väderkartor.

En green screen-app kan vara praktisk om du livestreamar eller är i ett videomöte och av någon anledning inte vill visa din omgivning. Det kan vara av anonymitetsskäl, eller för att den är för stökig eller visuellt distraherande.

Att tänka på när du använder green screen

  • Redigeringsverktyget tar bort allt i den gröna nyansen. Det inkluderar kläder, smink och kaffekoppar, som då blir genomskinliga. Även andra gröna nyanser kan påverkas, så undvik dem så långt som möjligt.
  • Se till att din green screen är slät och fyller ut bilden utan skarvar.
  • Tänk på att skärmen måste vara ordentligt upplyst.