Hur går en TV-produktion till?

apr 12, 2022

Många har ett stort intresse att kolla på TV-serier och TV-program. Men för att tittarna ska få se det slutgiltiga resultatet finns det ett flertal steg som behöver tas innan vi som tittar får se det. Eftersom att TV är ett stort intresse och ger underhållning kan det vara intressant att veta hur en typisk TV-produktion går till.

Detta krävs för en TV-produktion

Men innan en TV-produktion kan påbörjas finns det flera saker som är avgörande. Det första är vilken kanal eller streamingtjänst som ska distribuera produktionen. Men innan dess behöver du ha en tydlig idé om TV-programmets eller TV-seriens format och handling. Därefter pitchar du till de olika producenterna innan programmet eller seriens projekt kan dra igång. Något annat som krävs för en TV-produktion är ekonomi. Pengar kan vara avgörande för huruvida det går att producera programmet eller inte.

Så går en TV-produktion till

Så snart som projektet fått grönt ljus är rullningen i full gång. Om det är en TV-serie spelar man vanligtvis in ett pilotavsnitt. Avsnittet visas sedan av en testpublik som avgör om de gillar serien och vill se mer av den.

Det finns flera viktiga personer för en TV-produktion. En showrunner är den som skapat programmets koncept och har det stora ansvaret för manus, programledare eller skådespelare. Producenterna är de som har ansvar över helheten av produktionen. Sedan behövs också fotografer, ljussättare och ljudtekniker.

Beroende på vilken typ av produktion det är så kan inspelningsplatsen ske i en studio, i en lokal eller utomhus. När man spelar in i en studio är det vanligt att den är utrustad med läktare där publik kan ta plats och reagera på programmet i realtid.

När inspelningen är klar är produktionen i nästa fas. Det är nu som programmet klipps ihop, redigeras och förbereds för att visas på TV.