Producentutbildning – finns det?

nov 21, 2022

Finns det några producentutbildningar? Kanske drömmer du om en framtid som producent? Då ska du veta att en spännande och kreativ tid väntar dig med en hel del olika vägar att välja!

Nedan finns en lista över skolor som erbjuder producentutbildningar som kan vara rätt för dig. Digitalisering växer i en oerhörd takt och allt fler streamingtjänster gör att produktionen av film och tv-serier växer rejält både i Sverige och internationellt.

Att arbeta som Producent – film och tv-drama

Som film- och tv-producent ansvarar du för den övergripande produktionen. I detta ingår bland annat ansvar för produktionsbudgeten och att se till att kostnader täcks i projektet. Du kommer även att arbeta med andra delar av produktionen såsom rekrytering, projektplanering, marknadsföring mm. Det här är en omfattande, fartfylld roll med mycket ansvar. Du kommer förmodligen att resa till olika platser med besättningen under inspelningen. Där man oftast inrättar ett lokalt produktionskontor för att planera och hantera inspelningen och se till att allt är i sin ordning för att avsluta jobbet.

Vad kan du förvänta dig av olika producent utbildningar

Du kommer att få lära dig om processen med att anställa filmteamet. Du kommer lära dig hur man deltar i samarbetet med underleverantörer framför och bakom kameran. Kunskaper om alla produktionskontrakt och förhandlingar med skådespelares agenter. Du kommer att lära dig om rekryteringsprocessen, kompetenskrav och så vidare. Gemensamt för branschen är att det måste göras snabbt, säkert och hållbart. Utbildningar ger dig ofta ett värdefullt nätverk med producenter.

Vem lämpar sig utbildningen för?

Det finns utbildningar för det som är nya i branschen och för det som har erfarenhet. Kanske har man nyss funnit ett intresse för ämnet eller så har man jobbat i branschen och vill ta nästa kliv eller bara vässa sina kunskaper. Oavsett vad finns det utbildningar som passar alla.

Exempel på skolor som erbjuder producentutbildning

  • Newton
  • Medieinstituet
  • Stockholms filmskola
  • Gotlands folkhögskola