Vad är green screen?

apr 12, 2022

En greenscreen är en grön bakgrund som används för specialeffekter. Genom att filma eller fota mot en grön bakgrund kan du enkelt ändra bakgrunden till vilken som helst i efterhand, utan att personen eller objektet framför skärmen ändras. Greenscreens används inom filmindustrin, till väderkartor där meteorologer visar vädret, fotograferingar och så vidare.

Fördel med greenscreen

Den största fördelen med en green screen är att du kan filma och fotografera i en studio men ändra bakgrund till önskad sådan i efterhand. Du blir inte beroende av väder, ljus utifrån, föremål som kan störa och så vidare. Det är dessutom mycket enklare att lägga till specialeffekter eller dölja objekt då redigeraren har en blank canvas att arbeta med, istället för att börja redigera små detaljer i bakgrunden. En grön skärm bör användas då du önskar specialeffekter eller vill kunna variera bakgrunden.

Olika namn

Metoden kallas Chroma Key och innebär att man gör objekt osynliga i film- och TV-produktioner. Chroma är grekiska för färg och Key betyder nyckel på engelska. Du använder färg som bakgrund för att enkelt få till den effekt du önskar. Bluescreen och greenscreen är dom vanligaste, alltså blå eller grön bakgrund.