Vad gör en producent på TV?

apr 18, 2022

En TV-producent är en person som arbetar med att ansvara för produktionen av ett eller flera TV-program. Ibland kan arbetet endast innebära att man är ansvarig för innehåll och budget för programmet, men yrket som TV-producent kan också medföra att man får delta i den konstnärliga utformningen av programmet, något som en filmregissör annars skulle göra. En TV-producent kan ses som en typ av projektledare, men är ofta underordnad den exekutiva producenten. Som TV-producent arbetar man ofta för ett produktionsbolag och blir tilldelad projekt av bolaget. TV-producenten har ibland ett antal underordnade inslagsproducenter, som är ansvariga för specifika delar av programmet, det är vanligt att dessa är frilansare.

Utbildning

Som TV-producent har man kunskaper inom media, ljussättning, ljud, studio och efterproduktion. Man behöver också vara kreativ och bra på att samarbeta med andra människor. För att bli TV-producent behöver man först en gymnasieexamen.

Lämpliga program att välja på gymnasiet kan vara till exempel estetiska programmet eller samhällsvetenskapsprogrammet. Efter gymnasiet kan man gå utbildningar i till exempel TV-produktion eller liknande. För att komma in på dessa krävs grundläggande behörighet för högskola. Utbildningen till TV-producent brukar ta två år och finns på flera högskolor, och den är ganska praktiskt inriktad.

Arbetsuppgifter

En TV-producent är en typ av chef. TV-producenten måste klara av att leda andra människor, följa ett schema och hålla sig till en budget. Vidare är det bra om man har god datorvana, då man behöver använda datorer en del i arbetet. Några exempel på arbetsuppgifter kan vara att göra upp en budget för inspelningen, arbeta fram manuskript, ta kontakt med personer som ska medverka i programmet, utveckla programmet och dess innehåll, göra research samt att ibland även själv delta och vara programledare.