Vad kostar det att spela in en film?

sep 6, 2022

Att producera en egen film är en dröm för många. Men vad kostar det egentligen att spela in en hel filmproduktion? Det är väldigt många olika faktorer som spelar in. Många söker dessutom finansiering från olika institut. Kostnaden beror också på vilken typ av film det handlar om. Det brukar vara betydligt dyrare att spela in en långfilm i jämförelse med en dokumentärfilm.

Det är väldigt svårt att säga exakt hur mycket det kostar att göra en film i Sverige. Siffrorna kan vara allt från 10 miljoner uppemot 200 miljoner. En av de dyraste filmerna i Sveriges historia är långfilmen Arn. Det sägs att den kostade mer än 200 miljoner totalt. Då är även saker som skådespelarnas löner inräknade i detta. Dock var denna film uppdelad i tre delar så det är svårt att jämföra med en normal långfilm.

Vad kostar en debutfilm?

De flesta regissörer och filmskapare har inte så stor budget för sin första film. Det betyder inte att den inte kan bli succé. Ett lysande exempel på detta är filmen Jalla Jalla! Det var Josef Fares första film och gjorde att han kunde fortsätta i filmindustrin. Filmen kostade runt 10 miljoner att producera. Nu är det några år sedan den kom ut så du får räkna med lite högre kostnader idag.

Personal är den stora kostnaden

Den största utgiften när man ska göra en långfilm är personal. Förutom skådespelare och regissör behövs ett stort team bakom kameran som hjälper till med olika uppgifter. Kan du hålla nere dessa kostnader kan du alltså spara in mycket pengar. Om du ska filma på flera olika platser kan även transportkostnaderna bli dyra. Det är också något som du kan se över i budgeten.