Vad kostar TV-reklam?

sep 6, 2022

Att annonsera via TV-reklam är ett av de mest framgångsrikaste sätten att nå ut till en stor målgrupp. Men vad kostar det egentligen att annonsera i tv? Det beror främst på när du vill visa din reklam. Solsidan hade till exempel 2 miljoner tittare varje helg.

För att få annonsera i en sådan reklampaus måste du betala ungefär 400 000 kronor. Med så höga priser är det viktigt att analysera om du kommer nå din målgrupp eller inte. Det svåra med TV-reklam är att du inte kan styra din målgrupp utan når ut till en bred massa.

Du betalar inte bara för att köpa in dig hos en tv-kanal. Du måste även räkna med kostnaderna för att spela in själva reklamfilmen. Man brukar säga att en reklamfilm på 15 sekunder kostar omkring 750 000 kronor. Det beror också på vilka skådespelare du vill ha med och vart du spelar in reklamen. Om den visas på en stor TV-kanal som TV4 vill du säkerligen att den ser proffsig och välgjord ut.

Baseras på längden och tiden

Kostnaden för reklamfilmen baseras även på hur lång den är. Om en reklamfilm är 15 sekunder kostar den runt 250 000 kronor enligt TV4. Skulle den vara 30 sekunder får du alltså räkna med det dubbla priset. Om du vill att reklamen ska sändas under halvtidsvilan i en landskamp får du också betala extra för det.

Det finns en regel som säger att tv-kanaler högst får visa reklam i 8 minuter per timme. Det är alltså många företag som konkurrerar om samma tid. Dessutom måste din reklam vara intressant nog att fånga tittarnas intresse. Du måste även bestämma hur många gånger du vill att din reklam ska visas samt vilka kanaler du ska välja.