Vilket format ska man fota i?

okt 31, 2020

Att fota i rätt format är viktigt för att säkerställa att bilderna ser bra ut och fungerar korrekt i olika sammanhang. Men vilket format ska man fota i? Det finns flera olika format att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. I denna artikel kommer vi att gå igenom de vanligaste formaten.

Genomgång av format

JPEG-formatet – JPEG-formatet är det vanligaste formatet för digitala bilder och är standardformatet för de flesta digitala kameror. JPEG står för Joint Photographic Experts Group och är en komprimerad bildfil. Fördelen med JPEG-formatet är att filstorleken är relativt liten, vilket gör det lätt att lagra och dela bilder. Nackdelen är att bilderna kan förlora kvalitet när de komprimeras och sparar om flera gånger.

PNG-formatet – PNG-formatet står för Portable Network Graphics och används ofta för bilder som innehåller text, logotyper eller grafik. Detta format stöder transparent bakgrund, vilket gör att bilderna kan placeras på andra bakgrunder utan att det blir en fyrkantig ram runt bilden. En nackdel med PNG-formatet är att filstorleken kan vara ganska stor, särskilt för bilder med mycket detaljer.

RAW-formatet – RAW-formatet är ett okomprimerat format som sparar alla de data som kameran samlar in när bilden tas. Detta ger fotografen mycket mer kontroll över bilderna i efterhand och möjlighet att justera färger, exponering och andra aspekter av bilden. Nackdelen med RAW-formatet är att filstorleken kan vara mycket stor och att det krävs särskild programvara för att kunna öppna och redigera filerna.

TIFF-formatet – TIFF-formatet står för Tagged Image File Format och används ofta för högkvalitativa bilder som används för tryck eller professionell användning. Fördelen med TIFF-formatet är att det sparar alla detaljer i bilden och ger möjlighet att justera färger och andra aspekter i efterhand. Nackdelen är att filstorleken kan vara mycket stor och det krävs särskild programvara för att kunna öppna och redigera filerna.

Vad är det bästa formatet?

Det finns inget enkelt svar på frågan om vilket format som är det bästa att använda när man ska fota. Det bästa valet beror på vad bilden ska användas till och vilken kamera som används.

Källa: https://www.adobe.com/se/creativecloud/file-types/image/comparison/jpeg-vs-raw.html