Hur blir man TV-producent?

nov 21, 2022

Finner du TV- och filmproduktion intressant? Kanske vill du jobba med det eller varför inte radio och reklam? Då kan jobbet som tv-producent, filmproducent eller radioproducent vara helt rätt för dig!

Men vad gör en producent egentligen och hur blir man TV producent?

Det finns väldigt många utbildningar inom området, det finns helt enkelt ett brett utbud på utbildningar. Utöver att välja en bra utbildning är det viktigt att man som person är driven och duktig på att nätverka.

Vi kommer diskutera olika roller en producent kan ha inom olika branscher samt hur utbildningen kan se ut.

Att arbeta som TV producent

Att arbeta som tv producent ställer höga krav på dig. Du måste ha kunskaper inom alla områden gällande film såsom: Filmning, ljus, ljud, studio och efterproduktion.

Som tv producent ansvarar man får att produktionen går planenligt, det kan handla om både traditionell tv (som program, film osv) och livesändningar.

Arbetar man som producent med livesändningar krävs det ofta större samordning, man behöver då ha allt ifrån ljudsspecialister till bildmixare.

TV

Vid tv-produktion kan den tv-kanal som beställt produktionen fungera som verkställande producent. En tv-producent är en person som arbetar för ett produktionsbolag som producerar en serie, ett program eller en dokumentär.

En annan sysselsättning i tv-branschen är bildproducent. Det är bildproducentens ansvar att bestämma när övergångarna mellan de olika kamerorna i studion och andra bildkällor ska ske under direktsändningen.

Utbildning

Det finns väldigt många utbildningar inom området för dig som är intresserad av att jobba inom tv produktion. Utbildningar finns såväl som på folkhögskola, privata skolor, högskolor och yrkeshögskolor.

Många kurser är mycket omfattande och du kommer att lära dig om alla aspekter av film- och tv-produktion, från manusförfattande, budgetering, casting, regi, filmning och redigering till ljud och ljus. Du får också lära dig hur du ansöker om bidrag och stipendier för film och tv.