Hur gör man en talkshow?

apr 12, 2022

För att göra en talkshow behövs en programledare, gäster, inslag av musik och eventuellt ett uppträdande och nyheter. Programmet kan spelas in med publik innan det sänds på TV, dock finns det talkshower som sänds i direktsändning.

Programledaren

Det är den person som leder showen genom att presentera dagens tema och intervjua den gäst eller de gäster som är inbjudna. Hen är oftast den viktigaste personen i showen och därför döps showen många gånger efter denna person. Programledaren måste vara duktig på att ställa intressanta och nyanserade frågor samt att hen ska kunna läsa av sina gäster och kunna byta riktning på frågorna om hen känner att det är nödvändigt.

Gäster

Den inbjudna gästen eller gästerna kan vara politiker, musiker, kändisar, eller skådespelare. Det är viktigt att de är intressanta för allmänheten då det skapar bättre tittarsiffror. Antingen kan de intervjuas individuellt eller så ställer programledaren en fråga som gästerna sedan får svara på i tur och ordning.

Musik

Det finns ofta ett band i studion som spelar musik under programmets gång. Många gånger har bandledaren en bra relation med programledaren och de skojar med varandra under programmets gång. Ibland bjuds populära band in till showen för att presentera sina nya låtar. Dessa kan sedan intervjuas som en del av programmet, eller inte.

Uppträdande och nyheter

Ibland uppträder en gäst. Hen kan till exempel vara en sångare eller en ståuppkomiker. Många gånger börjar showen med att hen gör sitt uppträdande och blir sedan intervjuad av programledaren.

Nyheter kan vara seriösa eller så kan de vara satirer på saker som händer i landet eller utomlands. Det är oftast programledaren som är nyhetsuppläsaren. Det kan vara i början, i mitten eller i slutet av programmet.

I dag kan du göra en talkshow hemifrån via till exempel YouTube. Det har blivit populärt bland människor som kanske vill ta upp teman och idéer som de traditionella kanalerna inte vill.