Vad är en TV studio?

apr 12, 2022

En TV-studio är en lokal som är anpassad för inspelningar av TV-program. En studio behöver därför en viss typ av utrustning och stor yta för att all utrustning och produktionen av TV-programmen ska få plats. En del TV-studios är utrustade med läktare för att publik ska få ta del av inspelningen.

Så ser en TV studio ut

En typisk TV-studio skiljer sig en hel del från en vanlig lokal. En studio kräver mycket yta och det är högt i tak för att all studiobelysning ska få plats. Lokalen är oftast mörklagd och kan ha svarta väggar, tak och golv. En studio kan se olika ut beroende på vilket typ av TV-program som spelas in i studion. Men i regel finns det olika typer av belysning, kameror, skärmar och interiörer och studion kan vara utrustad med en scen för att sätta programledarna eller deltagarna i fokus.

Förutom att en TV-studio har en del utrustning så byggs den upp med hjälp av en scenograf för varje produktion som ska spelas in i den. En scenograf ser till att inspelningsplatsen ser trevlig ut för tittaren och inreder studion med soffor, mattor och andra trevliga inredningsdetaljer. Lokalen där TV-studion ligger är också utrustad med rum i form av loger och sminkrum där programledaren eller deltagarna kan göra sig iordning och förbereda sig inför programmet.

Var finns det TV studios?

Tv-studios finns runt om i hela Sverige på större och mindre orter. De största produktionerna håller till i stockholmsförorten Spånga eller på TV huset i Stockholm samt i Gamlestaden som ligger i Göteborg.

Vilka arbetar i en TV-studio?

De största produktionerna kräver en stor personalstyrka. Det finns många som jobbar i en TV-studio. Några exempel på dem är fotografer, programledare, producenter, studiomän, roddare, ljudtekniker, ljustekniker, scentekniker, sminköser och stylister.