Vilken telefon har bäst kamera?

okt 29, 2020

Fotografer brukar ofta hävda att den optimala kameran är den du alltid bär med dig. Detta påstående har sannolikt aldrig varit mer korrekt än nu. Med en högkvalitativ kameramobil har du ständigt en kamera i fickan. Oavsett om du vill fånga söta djur, underbara solnedgångar, kreativa maträtter eller ovärderliga ögonblick – vilken kameramobil återger scenen bäst? Här är de ledande kameramobilerna från Samsung, Apple och Google som presterat utmärkt i tester.

Hur fungerar en kamera?

Det viktigaste är helhetsintrycket

Tidigare var megapixlar huvudfokus när man valde en mobilkamera. Idag är det mindre betydelsefullt. I stället ligger nyckelskillnaderna i specifikationer som kan vara mer komplexa att förstå.

Bländare och sensor: En avgörande faktor är storleken på bländaröppningen och kvaliteten på bildsensorn. Denna kombination bestämmer hur väl ljuset fångas upp – eftersom det krävs ljus för att producera bilder.

Bildprocessor: Bildprocessorn omvandlar information från sensorn till det som visas på skärmen. De flesta nyare högpresterande mobiler har idag separata grafikprocessorer som snabbt bearbetar bilder och videor utan att påverka hastigheten på andra appar.

Blixt: Blixten är en viktig beståndsdel beroende på hur mycket ljus som finns tillgängligt, både inomhus och under natten. Det är ofta blixten som avgör om du kan ta en användbar bild eller inte.

Bästa mobilkamerorna

iPhone 14 Pro Max – iPhone 14 Pro Max är perfekt för de som söker en mångsidig iPhone med toppkameror. Den har en 48 MP huvudkamera, en 12 MP ultra vidvinkel-sensor, ett 12 MP 2x teleobjektiv och ett 12 MP 3x teleobjektiv. Andra generationens optisk bildstabilisering och upp till 15x digital zoom samt 6x optisk zoom finns också tillgängligt.

Samsung Galaxy S23 Ultra – Samsung Galaxy S23 Ultra har ett avancerat AI-kamerasystem med fyra imponerande bakre kameror, inklusive en 200 MP-huvudkamera. Telefoto-, ultravidvinkel-, djupkameror och snabb laserautofokus hjälper till att fånga varje ögonblick. Space Zoom-systemet erbjuder stabil och detaljerad zoom tack vare dubbla 3x och 10x optiska zoomobjektiv och avancerad AI.

Google Pixel 7 Pro – Google Pixel 7 Pro har en 10,8 MP selfiekamera och ett trekamerasystem bak som inkluderar en 50 MP huvudkamera, en 12 MP vidvinkelkamera och ett 48 MP 5x teleobjektiv. 30x Super ResZoom möjliggör högkvalitativa långdistansbilder. Det uppgraderade ultravida objektivet med autofokus stöder makrofokus för att förvandla små detaljer till fantastiska bilder.