När kom videokameran? – En historisk titt på utvecklingen av videokameran

okt 18, 2020

Videokameran har revolutionerat sättet vi tittar på och delar med oss av videomaterial. Från att vara en dyr och klumpig utrustning har videokameran utvecklats till att vara en liten och prisvärd kamera som kan fånga högkvalitativt material. Men när kom videokameran och hur har den utvecklats under åren? I denna artikel tar vi en historisk titt på videokamerans utveckling.

Se hur vi kan hjälpa till med din videoproduktion.

Vad är en videokamera?

En videokamera är en elektronisk enhet som används för att spela in rörliga bilder och ljud på ett lagringsmedium som en videoband eller en digital lagringsenhet.

Den första videokameran kallades Ampex VRX-1000 och lanserades 1956. Det var en stor och dyr maskin som användes främst av TV-bolag för att spela in och sända TV-program. På den tiden var videokameran inte tillgänglig för allmänheten på grund av dess storlek och höga pris.

Läs mer. Vad är en TV studio?

Utvecklingen av videokameran

Under 1960-talet och 1970-talet började videokameran bli mindre och billigare. Sony lanserade sin första bärbara videokamera, Sony Portapak, 1965. Den var lättare och billigare än tidigare modeller och användes ofta av journalister och filmare.

Under 1980-talet blev videokameran ännu mindre och billigare. Sony lanserade sin första Handycam 1985, vilket var en mindre och mer prisvärd kamera som användes för att spela in familjevideor och andra personliga evenemang.

Under 1990-talet och 2000-talet fortsatte utvecklingen av videokameran. Digital teknik gjorde att videokameran kunde spela in högkvalitativt material utan att behöva använda band. Istället kunde videokameran spela in direkt på en digital lagringsenhet som en CD eller en hårddisk.

Digitala videokameror

De första digitala videokamerorna lanserades i slutet av 1990-talet. De var dyra och användes främst av professionella filmare. Men under 2000-talet blev de billigare och mer tillgängliga för allmänheten.

De senaste åren har videokameran utvecklats ännu mer. Smartphones och digitala kameror har integrerat högkvalitativ videofunktion, vilket har gjort det ännu enklare att spela in och dela videomaterial.

Källa